Turkije met kinderen

Rondreis kinderen: Turkije

Verre reizen met kinderen maken is een bijzondere gebeurtenis in het leven van vader, moeder en kinderen. Toch kunnen lang niet alle gezinnen het zich veroorloven om een dure rondreis met kinderen te maken. Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven voor gezinnen om een bijzondere vakantie met kinderen te ondernemen.


Een van de landen die natuurlijk al lang bekend is als vakantieland is Turkije. Maar wat nog niet veel mensen weten is dat je in Turkije ook prachtige rondreizen met kinderen kan maken.

Een rondreis met kinderen in Turkije kan je natuurlijk prima zelf regelen, maar het kan makkelijker en zekerder zijn om een rondreis met kinderen te boeken bij een gespecialiseerde reisaanbieder. Op deze wijze weet je zeker dat je een mooie reis gaat maken, maar hoef je zelf vrijwel niets te organiseren. Je kan dan samen echt genieten van de vakantie met kinderen.

Op deze pagina vind je dan ook informatie over verre reizen met kinderen naar Turkije. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Turkije, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Turkije

De republiek Turkije is een land dat op de grens tussen Europa en Azie ligt. Turkije is een van de landen in Europa met een rijke en indrukwekkende geschiedenis. Nog maar iets meer dan honderd jaar geleden behoorde nog een groot deel van de Balkan tot de Turkse staat.

In Turkije wonen in totaal bijna 77 miljoen mensen. De hoofdstad van Turkije is Ankara, maar de grootste stad is Istanboel. De grens tussen Europa en Azie loopt over Istanbul en dan met name de rivier de Bosporus, die de stad scheidt in een Europees en een Aziatisch deel. De buurlanden van Turkije zijn Bulgarije, Armenie, Azerbeidzjan, Griekenland, Georgie, Iran, Irak en Syrie.

De inwoners van Turkije zijn overwegend Islamiet en spreken vrijwel allemaal Turks.

 

Wanneer je op rondreis met kinderen in Turkije bent, dan zal je merken dat het land erg sociaal is. Mensen vinden het heel belangrijk om samen te eten. Ook speelt traditionele muziek een belangrijke rol. In Turkije zal het je opvallen dat de architectuur erg mooi is. De Turkse architectuur is een van de oudsten ter wereld. In Turkije zijn er veel plekken waar je oude gebouwen kan bewonderen. De Turkse economie was in de laatste tien jaar een van de snelstgroeiende in Europa.

Belangrijke industrieën in Turkije zijn de landbouw, veeteelt en mijnbouw. De exportproducten van Turkije zijn kleding, halffabrikaten en voedingsmiddelen.

Turkije reizen met kinderen

  • Perfecte combinatie tussen het westerse en het oosterse Turkije. Ontdek Istanbul, slaap op een boot en ontdek Troje en haar paard
  • Bijzondere reis door Zuid Turkije. Bekijk overblijfselen van oude culturen, ga zeekayakken en zelfs canyoning. Echt een reis voor een actieve familie
  • Maak deze vakantie zo spannend als je zelf wilt! Je gaat langs berghellingen, steile afgronden, overblijfselen van oude culturen en een onvoorstelbaar heldere turkooizen zee
  • 15 daagse familiereis Turkije die ook tieners zal aanspreken: langs onbedorven strandjes, eilandjes, een bijzondere canyon en een hele dag varen en snorkelen
  • Alle hoogtepunten van Turkije met kinderen zien? Dan is dit de reis voor jullie. Wereldstad Istanbul, opgravingen in Troje, varen over rivieren en afsluiten aan het strand

Rondreis kinderen: geschiedenis van Turkije

Turkije is een van de oudste beschavingen ter wereld. Niet voor niets vind je in Turkije de oudste nederzetting en het oudste tempelcomplex ter wereld. Al duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling waren de Hattiers, de Lyciers en de Hettietten al aanwezig in het huidige Turkije, toen nog Anatolie genoemd. Vanaf ongeveer 100 voor Christus werden zij langzaam verdreven door de Grieken en de Perzen. In 334 voor Christus versloeg Alexander de Grote de Perzen en als gevolg daarvan werd ook het binnenland van Anatolie door de Griekse cultuur beïnvloed. In de eeuwen daarna nam de macht van de Grieken af en die van de Romeinen toe.

Tot aan enkele eeuwen na Christus viel Anatolie binnen het Romeinse Rijk. Toen het Romeinse Rijk in verval kwam onstonden enkele andere naties zoals de Armeniers. Zij werden echter al snel onderdeel van het machtige Byzantijnse Rijk. Het Byzantijnse Rijk is eeuwenland de machthebbende partij in Anatolie, maar naarmate de eeuwen vorderen komen er steeds meer andere volkeren, zoals de Bulgaren en de Turken naar het gebied. De Turken veroveren in de 11e eeuw een groot deel van het land, behalve de Griekse kust. Na de Turken volgende de Mongolen als dominant volk in Anatolie.

Vanuit dit volk ontstaan een aantal naties, waarvan het Ottomaanse de sterkste was.

Het Ottomaanse Rijk was zeer machtig. Zij veroverden een groot deel van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en ook de Balkan. In 1453 viel de machtige stad Constantinopel in handen van de Ottomanen. Deze stad werd de nieuwe hoofdstad van het rijk. Tot aan de 16e eeuw was het Ottomaanse Rijk een van de machtigsten ter wereld. Daarna nam haar macht af en werden langzaam, maar zeker stukken grond heroverd door de Russen en de Oostenrijkers.

Hierdoor komt een grote vluchtelingenstroom op gang vanuit de Balkan, de Kaukasus en de Krim naar Anatolie. Miljoenen moslims (Bosniers, Georgiers, Roma en Tsjetsjenen, slaan op de vlucht en moeten een nieuw thuis zien te vinden tussen de Anatolische bevolking. Rusland wist uiteindelijk zelfs door te dringen tot oost-Anatolie, waardoor er ook veel Christelijke kolonisten het gebied binnentrekken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kiezen de Ottomanen partij voor Duitsland en dat komt hun duur te staan. Zij verliezen grote gebieden en moeten zich terugtrekken tot het noordelijke deel van Anatolie. Er ontstaat een onafhankelijkheidsoorlog tegen de geallieerden.

Tijdens en kort na de oorlog worden bevolkingsgroepen gedwongen te verhuizen. De Armeniers kiezen de kant van de Russen en worden door de Anatoliers gedeporteerd en tevens vind er op grote schaal genocide plaats. Er blijven nog twee grote bevolkingsgroepen over, de Turken en de Koerden. De Turkse leider Mustafa Kemal (Ataturk) had een bepalende rol in deze strijd en tekende uiteindelijk de vrede van Lausanne in 1923. Hiermee werden de grenzen van Turkije afgebakend en werd de Republiek Turkije opgericht. Kemal was daarna de grote trekker van hervormingen in Turkije. Hij stelde alle burgers aan elkaar gelijk, schafte het kalifaat af en maakte van Turkije een moderne staat, waar traditionele kledingstukken verboden werden.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Turkije lang neutraal, omdat eerdere oorlogen veel ellende hadden veroorzaakt. Achter de schermen steunde het echter de Duitsers en verschafte het inlichtingen in ruil van Turkse staten in delen van Rusland. Van de andere kant hielp het ook actief b ij het redden van Joden. In februari 1945 toen WO2 op zijn beloop was verklaarde het nog symbolisch de oorlog aan Duitsland. In 1952 werd Turkije samen met Griekenland lid van de NAVO. Voor de NAVO was dit erg belangrijk omdat de Bosporus een scheepvaartroute is voor de Russen en men hierdoor toezicht had op hetgeen er door de Russen werd uitgevoerd. De Turken en Grieken sloten samen met de Britten een verdrag over het eiland Cyprus. Dit omdat er spanningen waren tussen de Griekse en Turkse bevolking. In het verdag werd besloten dat er militair ingrijpen mogelijk was wanneer Cyprus haar onafhankelijkheid leek te gaan verliezen.

 

In 1974 vielen de Turken aan omdat een Griekse groepering een coup probeerden te plegen. Deze aanval leidde uiteindelijk tot rust in Cyprus, maar wel tot een scheiding in een Turks- en een Grieks-Cypriotisch deel. Ook in Turkije onstonden onlusten tussen de Turkse en de Koerdische bevolking. Deze laatste groepering strijd voor onafhankelijkheid, maar deze wordt niet erkend door de Turken. De Koerdische PKK wordt zelfs als terroristische beweging aangemerkt door de VS. Sinds 2005 wil Turkije graag lid worden van de EU, maar dit is nog niet rond.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Turkije

De ligging van Turkije aan de Middellandse zee en met binnenlanden in Azie, maakt dat het klimaat van Turkije erg divers is. Oost-Turkije heeft een echt landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. In Oost-Turkije kan erg veel sneeuw vallen in de winters, iets wat je misschien net snel zou verwachten.

De gebieden langs de Middellandse zee hebben een mediterraans klimaat, met warme zomers en zachte winters. Wil je op rondreis met kinderen buiten het vakantieseizoen, dan is deze regio erg geschikt voor je. Het zuid-oosten van Turkije heeft erg droge en zelfs woestijnachtige gebieden.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Turkije

De natuur van Turkije is net als haar klimaat en haar cultuur erg divers. Over het algemeen kan gesteld worden dat Turkije erg bergachtig is, met daaraangrenzend uitgestrekte vlaktes. Door deze vlaktes slingeren rivieren met daarbij moerassen. Westelijk Turkije heeft wat weg van Griekenland. Het landschap is heuvelachtig met bosbegroeiing. Noord-oostelijk Turkije kent dichte bossen en veel bergen.

 

De plantenwereld van Turkije is erg rijk. Men kent meer dan 9200 soorten planten en bloemen. Dit komt door de stukken van Turkije die afgescheiden liggen door dichte bergruggen en doordat Turkije nooit te maken heeft gehad met ijsbedekking tijdens de ijstijden. Het dierenrijk in Turkije is nog in haar volle glorie aanwezig. Diersoorten als de wolf, de bruine beer en de lammergier zijn in de rest van Europa al zeldzaam, maar komen in Turkije nog veel voor.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Turkije

In Turkije kan je prima verre reizen met kinderen maken. Het land is erg veilig. Dit komt mede omdat diefstal in Turkije als iets laags wordt gezien en hard bestraft wordt. De Turken zijn bijzonder gastvrije en vriendelijke mensen. De handel en het bezit van drugs wordt in Turkije zeer zwaar bestraft.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Turkije

Een rondreis met kinderen in Turkije maken is erg leuk. Je zal je verbazen hoe veel bezienswaardigheden het land heeft.

 

1: Istanbul

De grootste stad van Turkije is Istanbul. Deze prachtige stad ligt op de grens tussen Azie en Europa en wordt gescheiden door de grote rivier de Bosporus. De stad is een van de meest historische steden van Europa. Zowel het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk als het Ottomaanse Rijk heeft deze stad als hoofdstad gehad. Op vakantie met kinderen in Istanbul moet je onder andere de Aya Sofia, de Blauwe Moskee, de Chorakerk en de Grand bazaar bezoeken. Niet alleen deze bezienswaardigheden van Turkije zijn de moeite waard, maar ook de cultuur en sfeer in de stad moet je meemaken.

 

2: Efeze

Dit is een prachtige historische plek. De oude stad is prachtig om te zien. Er worden vele opgravingen gedaan en elke keer nieuwe zaken ontdekt. Efeze heeft twee colossseums en een oude bibliotheek. Terwijl je wandelt over een oude Romeinse straat lijkt het alsof je in de Romeinse tijd bent.

 

3: De stranden van Turkije


Alom bekend zijn de prachtige stranden van Turkije die je gedurende het gehele jaar kan bezoeken voor een vakantie met kinderen. In plaatsen als Antalya, Marmaris, Alanya en Bodrum zijn de temperaturen meestal erg lekker en ook het zeewater is goed van temperatuur. Langs de kust kan je op diverse plekken mooi snorkelen.

 

4: Pamukalle

Pamukalle is een bijzondere plek in Turkije. Bij dit stadje hoopt zich een hoop kalksteen op. Hierdoor zijn er witte kalksteenterrassen ontstaan. Het vele wit verblind je ogen. Het water schijnt een helende werking te hebben en dus wordt de plek ook door veel Turken bezocht.

 

5: Troje

Wist je dat de legendarische stad Troje, beroemd vanwege de Ilias van Homerus, in Turkije ligt? Vanuit het stadje Çanakkale kan je een bezoek brengen aan de resten van de stad. De stad is vele malen herbouwd, maar ook weer vernietigd.

 

6: Göbekli Tepe

Dit is het oudste bekende tempelcomplex ter wereld! Opgravingen tonen aan dat dit complex al in de steentijd gebruikt werd. Op dit moment is nog maar 1,5% van alles in dit gebied opgegraven. Wat zou er nog meer te vinden zijn???

 

7: Ankara

De hoofdstad van Turkije is misschien niet de mooiste stad van Turkije, maar zeker een bezoekje waard. Je vindt hier een van de mooiste museums van het land: het museum van de Anatolische beschavingen. Ook kan je het mausoleum van Ataturk, het presidentieel paleis en de Kocatepe moskee bezoeken.

 

8: Sümelaklooster

Dit klooster ligt in de bergen van Turkije. Het is gebouwd tegen een rotswand in een nationaal park. Het klooster is zowel van binnen als van buiten bedekt met fresco’s.

 

9: Cappadocië


In centraal Turkije ligt een van de mooiste gebieden die je in Turkije zal tegenkomen: Cappadocië. In dit gebied zal je versteld staan van de prachtige natuur met aparte rotsformaties, grotwoningen en steden in de grond.

 

10: Pergamon


Dit was ooit een van de rijkste en machtigste steden van Turkije. De rijkdom straalt er nog steeds van af, maar dat zie je eigenlijk alleen aan de tempels, fonteinen en mooie gebouwen die de stad rijk is.