Gezinsvakantie Israel
Voor wie eens een keer iets anders wil dan een vakantie met kinderen naar Frankrijk, Zeeland of Spanje is het een goed idee om verder te kijken dan gebruikelijk. Het kan dan een goed idee zijn om een rondreis met kinderen te gaan doen. Maar voordat je gaat kijken naar verre reizen met kinderen kan het handig zijn om te bepalen wat je uit je rondreis met kinderen wilt halen. Wil je een actieve reis, of juist een relax vakantie met kinderen? Wil je veel dingen zien en ondernemen, of is het ook voldoende dat je lekker aan het strand ligt. Vervolgens kan je jezelf de vraag stellen of je de rondreis met kinderen zelf wilt gaan organiseren, of dat je het werk uit handen laat nemen.
Het eerste is waarschijnlijk wat goedkoper, maar het tweede kan je veel werk uit handen nemen en je weet zeker dat je op mooie plekjes komt.
Daarnaast is het maken van een georganiseerde rondreis met kinderen voor de kids erg leuk, omdat zij waarschijnlijk leeftijdsgenootjes tegen zullen komen. Het maken van verre reizen met kinderen is een hele onderneming, maar wel een superervaring voor zowel ouders als kinderen. Een van de landen die je kan boeken bij een georganiseerde rondreis met kinderen is Israel. Dit land is de bakermat van het Christelijke geloof en nog steeds een belangrijk pelgrimsoord. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Israel. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Israel, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.
Rondreis kinderen: algemene informatie over Israel
De Staat Israel ligt in Azie en heeft als buurlanden Libanon, Syrie, Jordanie, Egypte en Palestina. Door de ligging aan de Middelandse Zee en de Rode Zee vormt Israel de natuurlijke brug tussen Europa, Azie en Afrika. Israel is het enige land ter wereld met een Joodse bevolkingsmeerderheid en het enige land in het Midden-Oosten zonder Islamitische meerderheid.
In Israel wonen 7,2 miljoen inwoners waarvan drie kwart Joods is en 20% Islamitisch. De economie van Israel is gebaseerd op geavanceerde technologieën en dus ook op kennis. Belangrijke exportproducten zijn Diamanten, Technologische apparaten en landbouwproducten. Het grondoppervlak van Israel staat ter discussie. Zo zijn er betwiste gebieden aan de grenzen met Syrie, Libanon en aan de Westelijke Jordaanoever.
Rondreis kinderen: geschiedenis van Israel
De geschiedenis van Israel is sterk verbonden met de Bijbel. De geschiedenis van de staat Israel is echter zeer kort. Deze bestaat namelijk pas sinds 1948, na vele eeuwen van conflicten met Arabische buurlanden. Het gebied dat nu Israel is heeft lang, veel en vaak bij verschillende volkeren gehoord. Het lag ingeklemd tussen de rijken van Egypte en Mesopotamie.
In het gebied vond veel handel plaats en daardoor was de bevolking gemengd. In Bijbelse tijden woonden er al Joden, Ammonieten en Filistijnen. Het bestuur van het gebied was ongeveer 1000 jaar in handen van de Joden deels met mandaat van heersers Babylonie, Perzie en het Romeinse Rijk. De Romeinen veroverden het gebied ongeveer 63 jaar voor Christus. Na opstanden door de Joodse bevolking werden de Joden door de Romeinen verdreven uit Jeruzalem en deels als slaven weggevoerd.
De Romeinen noemden het land vervolgens Palestina. Na de val van het Romeinse Rijk werd het huidige Israel opgevolgd door het Byzantijnse Rijk, ook een aanhanger van het Christelijk geloof. Het Arabische Rijk veroverde het gebied in 634 na Christus en bestuurde het tot 1099, waarbij alle geloven in vrede naast elkaar leefden. In Europa was ondertussen de overtuiging ontstaan dat het beloofde land bevrijd moest worden en er werden kruistochten georganiseerd.
Veel moslims werden door de kruisvaarders vermoord. De kruisvaarders werden zelf in 1197 uit Jeruzalem en in 1291 uit heeel Palestina verdreven. Eerst werden de Mamelukken de heersende macht in het gebied, opgevolgd door de Ottomanen uit Turkije. De Ottomanen hebben het gebied tot 1917 bestuurd. Tegen het eind van WO1 en de overgave van het Ottomaanse Rijk krijgen de Britten veel macht in Palistina. Zij geven de Joden de steun voor stichting van een Joods Nationaal Tehuis in Palestina. Deze steun wordt geformaliseerd en de Volkenbond neemt deze steun in 1920 over. Door deze steun komt een grote immigratie naar Palestina op gang. Ruim 35.000 Joden vestigen zich in het gebied.
De Palestijnen wijzen deze steun af en willen opgenomen worden in de provincie Groot-Syrie. Er zijn in die tijd diverse bloedige aanvallen op Joodse nederzettingen. De Britten krijgen in 1922 het mandaat over Palestina en een groot deel van het gebied ten oosten van de Jordaan. In die tijd neemt het aantal Joden toe tot 16% van de bevolking. Ondertussen ontstaan in Jeruzalem conflicten tussen Arabieren en Joden, omdat er geruchten gaan dat Joden heilige plekken willen veroveren. Honderden mensen komen om . In de jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog breken er opstanden uit onder Arabieren tegen het Britse bestuur en de Joodse inwoners. Deze opstand slaat om en er wordt handhandig ingegrepen. Ruim 5600 Arabieren, Joden en Britten komen om. Kort daarop breekt WO2 uit en worden naar schatting 5 tot 6 miljoen Joden vermoord.
Na de Tweede wereldoorlog wordt de roep om een Joodse Staat steeds heftiger. Ook het verzet tegen de Britse overheersing neemt toe. In 1947 stemmen de Verenigde Naties over een plan om Palestina op te delen in 3 gebieden: een Israelisch deel, een Arabisch deel en een Internationaal deel (Jeruzalem en Bethlehem). De Joodse leiding accepteert deze verdeling, maar de Palestijnen niet en er breekt een burgeroorlog uit. In de tientallen jaren daarna is er voortdurend strijd tussen de staat Israel en de Palestijnen. Er zijn twee grote oorlogen: de Suez Crisis tussen Israel, Frankrijk en Engeland enerzijds en Egypte anderzijds. De andere grote oorlog is de 6 daagse oorlog tussen Israel en Egypte, Syrie en Libanon. Vele duizenden doden zijn het gevolg. Er blijven discussies bestaan over welke delen van het land bij wie horen. Ook anno 2017 is er nog steeds wrevel tussen beide volkeren en zijn er bij tijd en wijle vervelende incidenten.
Rondreis kinderen: klimaat van Israel
Israel heeft een typisch Middellandse Zeeklimaat met droge en hete zomers, en zachte winters met veel regen. In centraal-Israel en het noorden is het klimaat het meest gematigd. Het zuiden is een stuk heter.
Rondreis kinderen: Flora en fauna van Israel
Het westen van Israel heeft een typische mediterraanse begroeing met bossen. In de kustgebieden zijn er ook naaldbossen. Landinwaarts in Israel bergachtig en zijn er veel struiken. Verder naar het oosten wordt het land meer steppe-achtig, met taaie planten en doornstruiken. Ook heeft Israel een aantal woestijnen, waar het vanzelfsprekend erg droog is. Het dierenrijk in Israel is enigszins aangetast door houtkap. Israel kent nog steeds een aantal bijzondere diersoorten zoals de panter en de Syrische bruine beer. Ook zijn jakhalzen en hyena’s nog steeds aanwezig.
Rondreis met kinderen: veiligheid in Israel
Israel heeft een negatieve klank wanneer het gaat om veiligheid, maar dat is eigenlijk ten onrechte. Voor de toerist is Israel erg veilig. De meeste ongeregeldheden komen namelijk voor buiten de toeristische gebieden. Verbaas je niet wanneer je tas gecontroleerd wordt bij ingang van een gebouw.
Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Israel
Israel is het land waar het Christendom is ontstaan en waar vanzelfsprekend diverse bezienswaardigheden zijn te vinden. Op rondreis met kinderen door Israel kan je in ieder geval de hieronder genoemde plekken bezoeken.
1: Jeruzalem
Jeruzalem is een heilige plek voor zowel Christenen, Joden als Moslims. Je zult hier dan ook verschillende religies en tradities aanschouwen tijdens je rondreis met kinderen. De oude stad van Jeruzalem is erg mooi en heeft bezienswardigheden als de Klaagmuur, de Via Dolorosa, de Tempelberg, de Olijfberg, de Armeense wijk en de Heilige Grafkerk.
2: Tel Aviv
Tel Aviv is een bruisende stad in Israel. Niet voor niets is het een favoriete bestemming van veel rondreizen en ook verre reizen met kinderen. Vanuit Tel Aviv kan je Jaffa bezoeken. Dit is een stadje met kleine straatjes en veel kunstenaars.
3: Nazareth
Dit is de stad waar de geboorte van Christus werd aangekondigd. In het stadje vind je de kerk van de Aankondiging. Vanuit Nazareth zijn uitstapjes te maken naar met Meer van Galilea, de synagoge van Capernaum en de Berg van de Zaligsprekingen.
4: Netanya
Netanya is een relatief jonge stad, nog geen 100 jaar oud. Vanwege de gunstige ligging aan zee is deze stad een populaire vakantiebestemming. In de buurt van Netanya ligt het bekend Caesarea. Deze havenstad is in de 4e eeuw voor Christus gesticht door de Feniciers. De stad is door de eeuwen heen verfraaid en was ooit de tweede stad van het Joodse land. Caesarea is een belangrijke archeologische plek, maar eveneens een leuke badplaats. In Ceasarea kan je een aquaduct, stadsmuren, kathedralen en romeinse theaters bezoeken. Ook ligt hier het paleis van Herodes.
5: Akko
Dit is een van de oudste steden ter wereld. Het stadje ligt op een schiereiland, heeft een middeleeuwse uitstraling en is omringd door dikke muren. Zoals je misschien wel verwacht wordt het stadje gekenmerkt door nauwe straatjes en mooie bazaars.
6: Dode Zee
Ongeveer 400 meter onder de zeespiegel vind je de Dode Zee. Deze binnenzee heeft 10x zo veel zout als een andere zee, er is dus geen leven mogelijk. Uiteraard is een duik in het water een aanrader. Je blijft immers drijven! In de buurt ligt Qumran. Hier zijn de dode zeerollen gevonden
7:Bethlehem
Bethlehem ligt op ongeveer 10 kilometer onder Jeruzalem. Volgens de Bijbel is Jezus Christus hier geboren. Volgens andere verhalen ook Koning David.
8: De Rode Zee
Net als de bekende badplaatsen in Egypte heeft ook Israel een kustlijn aan de Rode Zee. De badplaats Eilat is een heerlijke plek om te genieten van zon, zee en strand.