Rondreis kinderen: Cuba
Een van de meest bijzondere landen van Noord-Amerika en het Caribisch gebied is het eiland Cuba. Cuba is een eiland met een rijke geschiedenis en een speciale bestemming voor een rondreis met kinderen.
Wanneer je besluit op vakantie met kinderen te gaan en je bent op zoek naar een land dat je echt kan verrassen, dan ben je bij Cuba aan het goede adres.
Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Cuba. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Cuba, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen. Verre reizen met kinderen maken is geen alledaagse gebeurtenis voor de meeste gezinnen.
Het is een hele stap op met een gezin te kiezen voor het maken van verre reizen met kinderen. Zelfs al is het voor jullie een weloverwogen beslissing. Het vergt vaak organisatie, een investering en is zelfs wel een beetje spannend omdat je niet weet of het wel goed gaat om met kinderen een verre reis te maken. Het is goed mogelijk om een rondreis met kinderen zelf te regelen, maar het kan ook handig zijn om dit uit te besteden en een rondreis met kinderen te boeken. Voor de kinderen is dit ook leuk, omdat zij bij een georganiseerde rondreis met kinderen ook nog leeftijdsgenoten treffen.
Een rondreis met kinderen maken in Cuba geeft je een mooie gelegenheid om de kinderen kennis te laten maken met een van de mooiste landen van Noord-Amerika. Bekijk op deze pagina alle rondreizen met kinderen naar Cuba.
Rondreis kinderen: algemene informatie over Cuba
De Republiek Cuba is een eiland op het continent Noord-Amerika en ligt in de Caribische zee. Cuba bestaat uit het eiland Cuba en enkele duizenden kleinere eilanden. Cuba heeft eigenlijk geen directe buurlanden, omdat het zo gescheiden ligt. Opvallend aan Cuba is dat het het enige land is op het westelijk halfrond dat communistisch is. In Cuba wonen ongeveer 11,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat vier keer zo groot is dan Nederland. De hoofdstad en tevens grootste stad van Cuba is Havana.
De inwoners van Cuba spreken Spaans, een gevolg van de kolonialisatie in de 15e eeuw. De kolonialisatie heeft eveneens het Katholieke geloof gebracht, iets waar vrijwel alle Cubanen aanhanger van zijn. De Cubaanse staat is communistisch en heeft besloten om de medische zorg voor haar inwoners te vergoeden. Hierdoor zijn de medische omstandigheden van de Cubanen erg goed en is de levensverwachting ook hoog. Het onderwijs in Cuba wordt ook vanuit de staat geregeld, maar de belangrijkste kritiek hierop is dat de communistische ideologie een te grote rol speelt in de leerstof.
De Cubaanse economie draaide vele jaren voornamelijk op de productie van suiker. Nadat de steun vanuit de Sovjetunie richting Cuba afnam is ook de productie van suiker onder druk komen te staan. Exportproducten van Cuba zijn de beroemde Cubaanse sigaren, nikkel, rum en (opvallend genoeg) artsen.
Daarnaast is Cuba voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Het toerisme concentreert zich met name rond Havana en de badplaats Varadero. Opvallend in het straatbeeld zijn de vele oude Amerikaanse auto’s die ooit zijn geïmporteerd. Deze lijken allang kapot te zijn, maar toch weten de Cubanen ze rijdend te houden.
Rondreizen Cuba met kinderen
Rondreis kinderen: geschiedenis van Cuba
Net als alle landen in Noord Amerika is de geschiedenis van Costa Rica qua bevolking relatief jong. Schattingen geven aan dat pas 20.000-25.000 jaar geleden de eerste mensachtigen zich vestigden in Noord-Amerika. Zij trokken over de destijds beschikbare landbrug tussen Rusland en Canada het continent binnen en verspreidden zich vervolgens. Voordat Cuba ontdekt werd door de Europeanen waren de belangrijkste volkeren op Cuba de Taino en de Ciboney.
In 1492 was het Christoffel Columbus die het eiland als eerste Europeaan ontdekte. Hij claimde het land voor zijn opdrachtgever, de Spanjaarden. Vanaf 1511 was het de conquistador de Cuellar die het land begon te veroveren en het tot een Spaanse kolonie maakte. Het duurde ongeveer 100 jaar voordat de Spanjaarden vrijwel alle indianen omgebracht hadden. Dit kwam niet alleen door strijd, maar ook door ziektes die de Spanjaarden met zich mee brachten.
Omdat de Spanjaarden wel arbeidskrachten nodig hadden, importeerden zij slaven vanuit Afrika om voor hen te werken. Tot aan het einde van de 19e eeuw was Cuba een kolonie van Spanje, maar in 1898 werd het land veroverd door de Verenigde Staten. Vier jaar daarna kreeg Cuba van de VS haar onafhankelijkheid, maar bleef het nog 30 jaar een protectoraat van de VS. De regering werd door de VS gesteund en men had dus een grote vinger in de pap. In 1952 kreeg het land voor de tweede maal een dictator, maar was de burgerbevolking het hier niet mee eens.
Een man genaamd Fidel Castro begon samen met Che Guevara een opstand die aanvankelijk mislukte. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenschap, maar kwam 3 jaar later vrij na een generaal pardon. In 1959 doet Castro een nieuwe poging en weet hij de macht over te nemen. Castro bleek een communist te zijn en dit maakt dat de spanningen tussen Cuba en de VS hoog oplopen. Cuba zoekt toenadering tot het communistische Rusland. In 1962 was de wereld heel dichtbij een Derde Wereldoorlog, toen de Russen raketten plaatsten op Cuba. Na een paar zeer spannende dagen kwamen de Russen en Amerikanen tot een akkoord en werden de raketten verwijderd. In 1980 mochten Cubanen voor het eerst sinds 1959 weer op eigen gelegenheid het communistische land verlaten. Dit leidde tot een grote uittocht. Binnen 72 uur waren er 3000 boten op weg naar Cuba vanuit Amerika om inwoners op te halen. Castro was echter gehaaid en dwong ook zijn politieke en niet-politieke gevangen het land te verlaten. Hierdoor kwam Amerika met ruim 125.000 vluchtelingen te zitten die met name in de provincie Florida voor veel problemen zorgde. De film Scarface geeft een beeld van die periode.
Toen in de jaren 90 de Sovjet-unie viel, stortte de Cubaanse economie in. De belangrijkste handelspartner viel weg en de Amerikanen wilden nog steeds niet handelen met de Cubanen. De Cubanen bleven dus relatief geisoleerd van de rest van de wereld. Wel werden in de 21e eeuw banden aangehaald met Venezuela. Sinds 2008 is Fidel Castro geen president meer, maar werd hij vanwege ziekte vervangen door zijn jongere broer Raul Castro. In 2016 overleed hij. Vandaag de dag vertrekken jaarlijks nog steeds rond de 20.000 Cubanen (illegaal) naar de Verenigde Staten.
Rondreis kinderen: klimaat van Cuba
Het klimaat in Cuba is subtropisch. De temperaturen zijn gemiddeld 27 graden en dus buitengewoon lekker voor iedereen die het koude Nederlandse weer wil ontvluchten op vakantie met kinderen. Eigenlijk kan je het gehele jaar door prima terecht op Cuba omdat het weer vrijwel altijd lekker is. In de zomers kan aan het einde van de dag een tropische bui vallen. In onze wintermaanden komt dit niet of nauwelijks voor.
In de maanden september en oktober kan het op Cuba voorkomen dat er orkanen zijn. Het waait dat extreem hard, er valt veel regen en het kan zijn dat sommige gebieden niet toegankelijk zijn.
Rondreis kinderen: Flora en fauna van Cuba
Cuba is een eiland met een enorme verscheidenheid aan dier- en plantsoorten. Op rondreis met kinderen door Cuba zal je versteld zijn van de verscheidenheid van de omgeving.
Er zijn meer planten- en diersoorten dan op enige andere plek in de Caribbean. Cuba kent veel verschillende soorten wouden, zoals mangroves, dennenwouden en tropische regenwouden. Op Cuba komen liefst 6300 soorten planten voor, waarvan 51% uniek zijn voor Cuba. Op rondreis met kinderen door Cuba kom je ook een grote hoeveelheid bloemen voor.
Er zijn ruim 8000 verschillende soorten. Het bijzondere van Cuba is dat het geen giftige diersoorten kent. Wel zijn er ruim 10.000 soorten insecten, ruim 300 vogelsoorten en meer dan 900 soorten vissen in de koraalriffen voor de kust. Cuba kent geen grote zoogdieren, eigenlijk alleen wilde zwijnen. Er zijn veel soorten reptielen, zoals hagedissen en krokodillen.
Rondreis met kinderen: veiligheid in Cuba
Op rondreis met kinderen door Cuba zal je versteld staan van de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de bevolking. De criminaliteit is dan ook beperkt, al komen zakkenrollers op drukke plaatsen wel voor. Let daarom goed op je spullen en loop er niet te veel mee te koop. De bevolking is erg arm in vergelijking met het rijke Nederland.
Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Cuba
Wanneer je kiest voor het maken van een vakantie met kinderen in Cuba dan heb je volgens ons een uitstekende keuze gemaakt. Op rondreis met kinderen door Cuba kan je diverse mooie dingen bekijken. Hieronder een overzicht van bijzondere plekken op Cuba.
1: Havana
De hoofdstad van Cuba is op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Maak kennis met de lokale bevolking op de vele pleintjes (aanrader is Plaza de la Cathedral), snuif de lokalee cultuur op en geniet! In Havana kan je veel dingen bekijken: het Capitolio (nagebouwd van het Capitool in de VS), de kathedraal, het Plaza de Armas (de vroegere woning van de vertegenwoordigers van de Spaanse koning,
2: Pinar del Rio
Dit is een van de mooiste provincies van Cuba. Wanneer je hier bent zal je verbaasd zijn over de vreemde kalksteenrotsen (mogotes). De grotten bij Cueva del Indio zijn zeker een bezoekje waard.
3: Het Sierra Maestra gebergte
Deze bergketen in het zuiden van Cuba heeft een geweldige natuur. Je kan hier mooie wandelingen maken en vogels spotten. Het is net alsof je in een grote botanische tuin loopt.
4: Santiago de Cuba
Dit is een prachtige authentiek stadje met veel bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het mooie kasteel El Morro, het Park Baconao en de bedevaartsplaats El Cobre.
5: Parque Nacional Desembarco del Granma
Dit is een 40.000 hectare groot park is absoluut een goede bestemming voor de natuurliefhebber. De diversiteit aan platen en dieren is groot. Je struikelt bijna over mooie orchideeen. Wanneer je een meerdaagse wandeltocht wil maken, moet je dat echt hier doen. In het park ligt het Commandancia de la Plata, het voormalige hoofdkwartier van Fidel Castro.
6: Trinidad
Deze koloniale plaats werd door de Spanjaarden in 1514 gesticht. Vandaag de dag rijdt men niet in auto’s, maar met paarden door de smalle straatjes. De leuk gekleurde huisjes en de moooie herenhuizen zijn zo bijzonder dat de UNESCO deze stad heeft opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
7: Santa Clara
Een van de organisatoren van de Cubaanse revolutie is Che Guevara. Hij is begraven in deze stad waar de laatste gevechten tegen de regering plaatsvonden in 1958. De stad is een monument over de revolutie. Vanuit Santa Clara kan je naar de geneeskrachtige Elguea bronnen.
8: Varadero
Varadero is de badplaats van Cuba. De stranden zijn prachtig, de hotels luxe en er zijn tal van watersport activiteiten die je kan ondernemen.