Myanmar: op vakantie naar Birma met kinderen
Birma, tegenwoordig ook Myanmar genoemd, is een klein land gelegen in zuid-west Azië. Het is gelegen tussen Thailand, India, China, Laos en Bangladesh en een perfecte bestemming voor een vakantie met kinderen.
Birma is in 1948 onafhankelijk geworden en is lange tijd niet toegankelijk geweest voor toeristen. Dit komt door een lange burgeroorlog, waarbij met militaire bestuur pas sinds 2011 is beëindigd.
Omdat Myanmar lange tijd niet bezocht is door toeristen, zal je merken dat het land nog niet altijd is ingesteld op bezoekers. Dat maakt de reis alleen maar bijzonderder, want de lokale bevolking is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Het is wellicht zelfs een van de laatste bestemmingen wereldwijd, waarbij de lokale cultuur nog niet beïnvloed is door westerlingen.
Het land biedt een goede combinatie tussen cultuur, natuur en heerlijke zandstranden. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Myanmar is het wereldberoemde pagodecomplex van Bagan.
Klimaat van Myanmar
Myanmar kent diverse tropische klimaten. Het merendeel van Myanmar heeft te maken met het moessonklimaat. Dat maakt dat men globaal gezien een droog en een regenseizoen kent. Van mei tot en met oktober kan het dan ook flink regenen, maar zullen er zeker ook dagelijks 4-5 zonuren zijn. Van november tot en met april is het weer meestal prima, waarbij het de gehele dag zonnig is.
De temperaturen in Myanmar zijn eigenlijk altijd goed. De minimumtemperatuur ligt boven de 20 graden, terwijl de maximum temperatuur 35 graden kan zijn.
Birma reizen met kinderen
Geschiedenis Birma / Myanmar
Myanmar is ruim voor het jaar 0 door volkeren vanuit China bewoont geraakt. De belangrijkste volkeren waren de Mon, de Thai, de Pyu en de Birmezen. Na diverse oorlogen verdreven de Thai rond het jaar 800 de Pyu. De Birmezen zagen hun kans schoon en verspreidden zich vanuit het noorden van Birma richting het midden. Hierbij verdreven zij langzaam de Mon.
Rond 850 stichtten de Birmezen hun eerste koninkrijk met als hoofdstad Pagan (Bagan). De vele honderden tempels die vandaag de dag nog steeds bestaan (zie ook bezienswaardigheden), laten zien hoe indrukwekkend dit rijk geweest moet zijn. Tegen het jaar 1300 kwam er een einde aan het koninkrijk omdat de Mongolen het land binnen vielen.
Het gevolg was dat er een aantal kleinere staatjes zoals Mandalay ontstonden, die enkele eeuwen relatief afzonderlijk leefden, maar waarbij oorlogen met de Thai regelmatig plaatsvonden. Vanuit een van deze staatjes ontstond rond 1539 het tweede Birmaanse koninkrijk, dat in 1752 ten einde kwam door een opstand van de Mon. De opstand duurde echter niet lang en nog hetzelfde jaar was het 3e Birmaanse rijk een feit.
De opkomst van de handel met Engeland leidde uiteindelijk tot de ondergang van het Birmaanse rijk. Er ontstonden liefst 3 grote oorlogen en in 1885 werd Birma ingelijfd door de Engelsen. Dit duurde voort tot aan de 2e Wereldoorlog, toen de Japanners in 1942 Birma veroverden. Birma had een strategische ligging ten opzichte van India en werd wereldberoemd vanwege de spoorlijn die de Japanners wilden aanleggen en waarbij ruim 100.000 krijgsgevangen omkwamen.
Nadat Birma in 1945 werd bevrijd, werd met in 1948 onafhankelijk van Engeland. Het land was echter onstabiel vanwege veel groeperingen die de macht wilden grijpen. In 1962 werd het land een dictatuur en daarna een eenpartijstaat. De eerste vrije verkiezingen in 1990 werden gewonnen door Aung San Suu Kyi, maar haar overwinning werd niet erkend door de heersers en ze werd onder huisarrest geplaatst. In 2010 werd zij vrijgelaten en in 2011 werd een nieuwe grondwet aangenomen, waarna echte vrije verkiezingen een feit waren. Toch zijn de spanningen tussen bepaalde groeperingen nog niet helemaal weg, maar zijn inmiddels wel alle sancties van westerse landen opgeheven. Dit leidde ook tot een sterk opkomend toerisme.
Veiligheid Myanmar
Birma/Myanmar is van alle landen in Azie zeker één van de veiligste. Dit komt door de Boeddhistische cultuur, waar misdaad niet in voorkomt. Een rondreis met kinderen door Birma is daarmee een uitstekende bestemming. Door het opkomend toerisme is het wel verstandig om een aantal kleine maatregelen te nemen, zoals je geld op je lichaam dragen en je fotoapparatuur in een tas dragen.
Bezienswaardigheden Birma
Het mooie Myanmar heeft diverse bijzondere bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Hieronder vind je er enkele.
Bagan
Het tempelcomplex van Bagan (Pagan) is het grootste boeddhistische complex ter wereld en beslaat ruim 40 vierkante kilometer. Even lopend Bagan verkennen is er dan ook niet bij. Wat je wel kan doen is een fiets huren en met het hele gezin door de prachtige en indrukwekkende omgeving fietsen. Nog bijzonderder is het om het Bagan tempelcomplex te verkennen via een luchtballon. Het is een van de meest bijzondere ervaringen die je ooit zal meemaken.
Mandalay
Mandalay werd onder andere bezongen door Robbie Williams en is de op één na grootste stad van Myanmar. Het heeft diverse bezienswaardigheden, waaronder het oude fort en de bijzondere Kuthodaw pagode.
Rangoon (Yangon)
Tot 2005 was Rangoon de hoofdstad van Birma en nog steeds is het de grootste stad van het land. Het heeft naast vele leuke marktjes ook de belangrijkste tempel van het hele land. De Shwedagon pagode. Deze met goud bedekte Pagode kan je door de hele stad zien. Rangoon is met de familie goed te bezichtigen en ook vaak onderdeel van een familiereis Birma.
Hpo Win Daung
Een bijzondere plek in Myanmar is het bekende Hpo Win Daung. Dit is is een complex waarbij bijna 500 grotten zijn uitgehakt en ingericht zijn als nissen met ruim 25.000 Boeddhabeelden. Je kan ruim 2 kilometer lopen langs de versierde grotten, die dateren uit de 13e eeuw. Ook leuk is het stadje Sheba Hill, dat vlakbij ligt en in de bergen uitgehakt is.
De drijvende tuinen bij het Inlemeer
Tenslotte willen we je niet het prachtige Inlemeer onthouden, 400 kilometer noordelijk van Rangoon. Dit meer van 20 kilometer lang en maximaal 5 kilometer breed is op zijn zachts gezegd bijzonder. Bij dit meer wonen de Intha, in dorpen die op palen in het meer staan. Niet alleen de dorpen zijn erg bekend, maar zeker ook de drijvende tuinen en de vissers die met één been roeien, zodat ze de handen vrij hebben om te vissen.
De drijvende tuinen ontstaan doordat men aarde vastbindt met moerasplanten, waardoor het blijft drijven en er groenten geteeld kunnen worden.